9 Nisan 2009

fay kırığı* ve hayat edinmek...

"..Bana hep soruyorlar, ‘Yazmak için ne yapmak gerekir’ diye. Onlara ‘Önce bir hayat edinin’ diyorum. Çünkü çoğu insanın hayatı yok. Bir insan doğduğunda ona uzun ömür dileklerinde bulunuyorlar. Ama ömürle hayat arasında fark var. İnsanlar ömürlerini harcıyorlar ama seçimleriyle iyi bir hayat kuramıyorlar kendilerine. Hayat dediğimiz şey, kendimizi değiştirme serüvenimizdir. Ne var ki bunu da çok azımız başarabiliyoruz..."

Mehmet EROĞLU



/FAY KIRIĞI/

"..Çünkü yalnızlık diye bir şey yoktu; insanın kendisi vardı ve yalnız insanın, eninde sonunda kendine sığındığını, kendine dönüştüğünü biliyordu... .. Yalnızlıkla kendisinin arasında kalmış, ikisini aynı bedende birleştirememişti..." ..esmer... teninin rengiyle uyumlu koyu bir hüzün.."
syf:3


"..İnsan her karar verişinde kumar oynar..."

syf:4

"..Kendi ölçütleri olmayanlar, başkalarının beğendiklerini beğenmek zorundadırlar..." syf:53

".. Sanatta bakış açısı önemlidir. kadın cinsel organı önden, erkeğinki ise yandan betimlenir... Bazen, bildiğimiz nesneleri, gerçekleri değiştirmek için bu tabloda olduğu gibi bakış açımızı biraz farklılaştırmak yeterlidir..."

syf:54

"..Büyük şiir yoktur, ölümsüz şairler vardır..."
syf:58


"...yorgunluğunu gülümsemesiyle gizlemeyi öğrenmişti...İnsansan, hep yalnızsındır..." "..Demek insanlığın vicdanını yaratıyorsunuz?... " "..Sanatın amacı bu değil mi?" "..Ortaçağ'da Tanrı'yı resmin dışına iten bir ressam kadar devrimci..."
syf:68

"..Normal olan, başarıya, peşinden koştuğun amaca ulaşamamaktır. Anormallik, başarmaktır..."
syf:70

"..Aşındıramadığı acısının resmini sözlerle çizmeye koyuldu..."
syf:73


"..Bütün anılar gözyaşlarının izidir..."
"..İnsanların en temel hastalığı, yaşamlarının anlamını çözememektir..."
syf:74


"..Olamazsın; çünkü yoksullar yönetilmeye değil, kötü yönetime karşı çıkarlar, komünistlerse yönetilmeye..."

syf:76


"....Sorunların içine girmiyor, hep terk etmeyi düşünüyorsun. Hem de daha başında..""..kökü yok.. ruhun göçebe..."
syf:79


"..Sanatçı, sanata mecbur olandır... Sanat dediğimiz de değişimi resmedebilmektedir: İnsanda, dünyada ve tabii gerçeklerde..."
syf:91

"..Sanat, aklını yeni fikirlere açmak kadar, erişilemeyecek olana ulaşma ihtirasıdır..." syf:93

"..Gerçek güzellik, günahın ipliğiyle dokunur..."

syf:95


"..savaş, insana önce bakışların dilini öğretiyordu.."

syf:97


"..Tüm acı çekenlerin adını öğrenebilseydim, çıldırırdım. Adını öğrenemediklerime teşekkür etmek, çıldırmadığıma şükretmek için yazıyorum..""..neden yazıyoruz sorusuna verilmiş, benim bildiğim en iyi cevaplardan birisi bu alıntı... Ben, bilmemenin değerini bilirim. O da üzülmenin değerini biliyor..."
syf:168


"..Yazdıklarına bakılırsa edebiyatın özüne, acıya da sadık. Ama onun gibilerin sadakatini ciddiye almak, bir fahişenin kollarında rahat uyumaya benzer..."
syf:169


"..Çıplak yalanlar sözcüklerle giydirilir..."
syf:188


"..Modernleşme eşittir, bireyselleşme... Türban takan birisinin nasıl olur da bireyselleştiğini söyleyebilirsin? Olsa olsa baba ya da erkek otoritesine karşı dini yardım alıyordur..." "..Ama bence açık ya da örtülü bir baskı her zaman mevcut... Çünkü ben baskıcı olmayan muhafazakârlık bilmiyorum..."

syf:199

"..Oysa toprağın altında ebediyen hapsedilecek bedenden bir şeylerin, bir parçasının gün ışığı görme isteğinin nesi aptalcaydı?..."
syf:220

"..Çünkü anlamak, affetmektir..."
syf:222

"..Her aşk bir başkası olma sözüdür..."
"..Artık adı kadar onundu..."
syf:257


"..Paylaşılmayan aşkın sarhoşluğu uzun sürüyor,paylaşılanınsa hemen sönüyordu..." syf:259

"..İnsan, kendinde olan erdemlerin izlerini bulduğu kişiyi sevmeden yapamazmış.""Bence tam tersi. İnsan kendinde olmayan erdemlere sahip olanı sever..."
syf:262

"..Acısını kimseyle paylaşmayanlar merhametsiz olurlar..."
syf:265

"..En etkili hareket, düşünce değil midir?..." "İnançsızlığım, taraf tutmamam beni ve yaptıklarımı önemsizleştirecek...".."..Ölmekten değil, unutulmaktan korkuyordu..." syf:272

"..Bugünü değiştirmek, gelecek edinmek için..."
"..hazzın cüretkâr kalemiyle..."
syf:289

"..Fırsatçılıkla zenginlik her zaman akrabadır..."
syf:298


Mehmet EROĞLU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder